Σύμπλοκες αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αγγείων
Οι ασβεστωμένες βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών μαζί με τις βλάβες του κυρίου στελέχους, των διχασμών και τις ολικές αποφράξεις συναποτελούν την ενότητα των σύμπλοκων βλαβών (CHIP).
Η παρουσία ασβεστίου επηρεάζει αρνητικά την πρόσβαση, την προετοιμασία της βλάβης και την έκπτυξη του stent με αποτέλεσμα οι αγγειοπλαστικές (PCI) να είναι δυσκολότερες τεχνικά, να έχουν περισσότερες επιπλοκές, καθώς και χειρότερα άμεσα και μεσο-μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Η προδιαστολή με απλό μπαλόνι συνήθως δεν επαρκεί. Χρησιμοποιούνται non-compliant μπαλόνια σε υψηλές ατμόσφαιρες, διάφοροι τύποι μπαλονιών που συνολικά ονομάζονται cutting, η περιστροφική αθηρεκτομή (rotablator) και η ενδαγγειακή λιθοτριψία (IVL).
Η χρήση ενδαγγειακού υπερήχου (IVUS) και οπτικής συνεκτικής τομογραφίας (OCT) συμβάλλουν στην ακριβέστερη ποσοτικοποίηση του ασβεστίου και κατευθύνουν σε πιο αιτιολογημένη αντιμετώπιση, πράγμα που μεταφράζεται σε καλύτερα αποτελέσματα.
Οι παραπάνω επεμβάσεις και τεχνικές πραγματοποιούνται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Β Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ.