Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης

Εργαστήρια

Το Εργαστήριο Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας λειτουργεί  στις δύο  αίθουσες  του  σύγχρονου Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο.

Πραγματοποιεί επεμβάσεις με στόχο τη διάγνωση και θεραπεία των ακόλουθων καρδιακών αρρυθμιών:

Πρόκειται για επεμβάσεις με σκοπό τη θεραπεία του αρρυθμικού υποστρώματος (της παθολογικής διαταραχής του μυοκαρδίου που προκαλεί αρρυθμία) σε ασθενείς με υπερκοιλιακές αρρυθμίες, όπως η κομβική κολποκοιλιακή  ταχυκαρδίας επανεισόδου, οι ταχυκαρδίες από παραπληρωματικά δεμάτια, ο κολπικός πτερυγισμός, οι κολπικές ταχυκαρδίες.

Οι επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής πραγματοποιούνται, κυρίως, με εφαρμογή κρυοκατάλυσης (Cryoablation) με παράλληλη καθοδήγηση με χρήση ενδοκαρδιακού υπέρηχου (ICE). Στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας πραγματοποιούνται επίσης ιδιαίτερα εξειδικευμένες επεμβάσεις κατάλυσης κοιλιακών αρρυθμιών: εκτακτοσυστολικής κοιλιακής αρρυθμίας καθώς και κακοήθων κοιλιακών ταχυκαρδιών, συχνά απειλητικών για τη ζωή των ασθενών αρρυθμιών.

Στο εργαστήριο χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες τεχνικές ψηφιακής τρισδιάστατης χαρτογράφησης και απεικόνισης των καρδιακών αρρυθμιών που διευκολύνουν την ακριβή εντόπιση του αρρυθμιογόνου κυκλώματος και τη διακοπή του με εφαρμογή ραδιοσυχνότητας, στις προαναφερθείσες περιπτώσεις αρρυθμιών. 

Εργαστήριο βηματοδότησης

Τόσο στο Εργαστήριο Βηματοδότησης όσο και στη μία από τις δύο αίθουσες του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου πραγματοποιούνται καθημερινά εμφυτεύσεις βηματοδοτικών συσκευών για την αντιμετώπιση σοβαρών καρδιακών βραδυκαρδιών σε νόσους όπως οι διάφοροι βαθμοί κολποκοιλιακού αποκλεισμού, το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου κλπ.

Εμφυτεύσεις απινιδωτών σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο να υποστούν, ή έχουν ήδη υποστεί, κακοήθη αρρυθμία και εμφυτεύσεις αμφικοιλιακών βηματοδοτών και αμφικοιλιακών απινιδωτών με στόχο την προηγμένη θεραπεία ασθενών με σοβαρού βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια. Στο εργαστήριο πραγματοποιούνται και αντικαταστάσεις όλων των παραπάνω συσκευών. Επιπροσθέτως πραγματοποιείται εμφύτευση συσκευών μακροχρόνιας παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού (εμφυτεύσιμα Holter ρυθμού) που οδηγούν στην ακριβή διάγνωση αρρυθμιών που δεν έγινε δυνατή με άλλα μέσα (ιδιαίτερα χρήσιμα σε ασθενείς με συγκοπτικά επεισόδια αγνώστου αιτιολογίας).