Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Εργαστήρια

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάσθηκε το 2022, είναι εξοπλισμένο με δύο υπερσύγχρονα αγγειογραφικά μηχανήματα ψηφιακής απεικόνισης, τα οποία είναι κατανεμημένα σε ισάριθμες αίθουσες.

Ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστά εφικτή την ευκρινέστερη δυνατή απεικόνιση με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για μέγιστη ασφάλεια και λειτουργικότητα, το εργαστήριο βρίσκεται δίπλα στη Στεφανιαία μονάδα.

Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο πραγματοποιείται, από εξειδικευμένη ομάδα έμπειρων επεμβατικών καρδιολόγων, μια σειρά από διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως στεφανιογραφίες, αριστεροί-δεξιοί καρδιακοί καθετηριασμοί και αγγειοπλαστικές στεφανιαίων αρτηριών. Μάλιστα ο τελευταίας τεχνολογίας υποστηρικτικός εξοπλισμός του εργαστηρίου δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση σύμπλοκων περιστατικών, όπως η αγγειοπλαστική στελέχους, η διάνοιξη χρόνιων ολικών αποφράξεων και η αγγειοπλαστική σε έντονα επασβεστωμένες στενώσεις. Συγκεκριμένα, στο εργαστήριο χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές ενδοστεφανιαίας απεικόνισης (Intravascular ultrasoundIVUS), αλλά και μελέτης της αιμοδυναμικής βαρύτητας των στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία με χρήση δεικτών φυσιολογίας (Κλασματική εφεδρεία ροήςFFR, iFR). Η χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού συστήνεται βάσει των πιο πρόσφατων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθώς επιτρέπει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον ασθενή και διευκολύνει τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος της αγγειοπλαστικής.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση έντονα επασβεστωμένων στεφανιαίων βλαβών το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό όπως: σύστημα περιστροφικής αθηρεκτομής (rotablator), καθώς και ενδοστεφανιαία λιθοτριψία (Intravascular lithotripsy-IVL).

Κατά την ημέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου υπάρχει πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής για την άμεση αντιμετώπιση των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και με τη λειτουργία του συμβάλλει στην παροχή ιδιαίτερα ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, ενώ παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων ιατρών και στην ερευνητική δραστηριότητα της κλινικής.