Ιατρείο Αρρυθμιών - Ιατρείο Συγκοπής

Ιατρεία

Το Ιατρείο Αρρυθμιών αποτελεί ένα εξειδικευμένο ιατρείο, το οποίο ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των αρρυθμιών της καρδιάς.

Ο όρος καρδιακές αρρυθμίες χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ετερογενή ομάδα ηλεκτρικών διαταραχών όπου η λειτουργία της καρδιάς μπορεί να είναι είτε αργή  είτε γρήγορη είτε ακανόνιστη ως αποτέλεσμα διαταραχών στην ηλεκτρική της δραστηριότητα. Οι συνηθέστερες καρδιακές αρρυθμίες είναι οι εξής:

  1. Έκτακτες συστολές, που είναι επιπρόσθετοι καρδιακοί παλμοί και συχνά προκαλούν αίσθημα φτερουγίσματος ή απώλειας παλμού.
  2. Κολπική μαρμαρυγή, που είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία και εκδηλώνεται συνήθως ως γρήγορη και ακανόνιστη λειτουργία της καρδιάς.
  3. Παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία που εκδηλώνεται ως αιφνίδια έναρξη ρυθμικής ταχυκαρδίας η οποία συχνά τερματίζεται απότομα.
  4. Κοιλιακή ταχυκαρδία είναι συχνότερη σε ασθενείς με προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
  5. Βραδυκαρδία, δηλαδή αργό καρδιακό ρυθμό που μπορεί να προκαλεί κόπωση και λιποθυμικά επεισόδια.

Στο Ιατρείο Αρρυθμιών οι ασθενείς εκτιμώνται από εξειδικευμένους Καρδιολόγους (Ηλεκτροφυσιολόγοι) και ανάλογα με τις ενδείξεις και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και των ευρημάτων μπορεί να παραπεμφθούν για περαιτέρω διερεύνηση είτε στο αναίμακτο εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας είτε στο εργαστήριο επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης.

Παράλληλα παρακολουθείται η πορεία των ασθενών που έχουν νοσηλευθεί στην κλινική καθώς και των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις κατάλυσης καρδιακών αρρυθμιών.

Ιατρείο Συγκοπής

Το Ιατρείο Συγκοπής αναφέρεται σε ασθενείς με ιστορικό ή συμπτώματα αρρυθμιών καθώς και σε ασθενείς που εμφανίζουν επεισόδια απώλειας συνείδησης (συγκοπτικά επεισόδια). Ο κύριος στόχος του είναι να κάνει μια αρχική εκτίμηση του ασθενούς με έμφαση στο Ιστορικό και το ΗΚΓ και να οργανώνει τη διαγνωστική προσπέλαση της συγκοπής.

Σε περίπτωση που απαιτηθεί πιο εξειδικευμένος έλεγχος, ο ασθενής παραπέμπεται στα αντίστοιχα εργαστήρια της Κλινικής για εκτέλεση πιο εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων (π.χ. Δοκιμασία ανάκλισης, Holter, Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη κλπ)

————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ – ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α΄ // ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΩΡΕΣ – ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 09:45 – 11:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ – ΚΤΙΡΙΟ Β΄, Γρ. Νο 2