Η αποστολή της Κλινικής
Ποιοι είμαστε
Μέσα από μία διαδρομή 35 και πλέον χρόνων, η Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ συνεχίζει τη δραστηριότητά της με ανθρωποκεντρικό πάντα χαρακτήρα και στόχο την παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.
Παράλληλα, επιδιώκεται η αρτιότερη προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών, ειδικευόμενων και ειδικών καρδιολόγων.
Σήμερα με την δημιουργία και λειτουργία του νέου Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και τον εκσυγχρονισμό και επέκταση της Στεφανιαίας Μονάδας παρέχεται πλέον η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών τόσο στους ασθενείς όσο και στους εκπαιδευόμενους φοιτητές και μεταπτυχιακούς ιατρούς της κλινικής. Η παρουσία ιατρών υψηλού επιστημονικού κύρους αλλά και η αρμονική συνεργασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούν εγγύηση για τη λειτουργία της Κλινικής σε επίπεδο εφάμιλλο με εκείνο των σύγχρονων Καρδιολογικών Μονάδων του εξωτερικού.
Η Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ αξιοποιώντας την εμπειρία της συνεχίζει την αποστολή της για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασθενών και τη διδασκαλία των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας.
Ιστορία Κλινικής
Η Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ ιδρύεται στις αρχές του 1986 με βάση την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Απρίλιο του 1986 και εγκαθίσταται στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ο χώρος της πρώτης εγκατάστασης της Κλινικής υπήρξε ο τρίτος όροφος της παλαιάς Σχολής Μαιών, που λειτουργούσε τότε στις εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου Αγία Σοφία, που διέθετε όλες τις Πανεπιστημιακές Γυναικολογικές Κλινικές. Το κτήριο αυτό ευρίσκετο τότε υπό ανακαίνιση για να μετατραπεί στο σημερινό κτίριο Δ’, που συγκεντρώνει όλα τα Παιδιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.
Η Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ ξεκινά τη λειτουργία της υποστηρίζοντας αρχικά την Α΄ Παθολογική Κλινική στις γενικές εφημερίες, καλύπτοντας τα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά και αναλαμβάνοντας πρακτικά την λειτουργία της μονάδας της Κλινικής που διακινούσε κυρίως καρδιολογικά περιστατικά. Αρχικά η κλινική δεν διέθετε δικά της κρεβάτια. Υπήρχαν μόνο Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, που λειτουργούσαν δύο φορές την εβδομάδα. Παρόλα αυτά επιτυγχάνεται η εμφύτευση των πρώτων βηματοδοτών, μια εξαιρετικά πρωτοποριακή εξέλιξη για τα δεδομένα της εποχής.
Το 1989 ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου κτηρίου Γ΄ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στο οποίο παραχωρήθηκε χώρος στο δεύτερο όροφο, δίπλα στην Α΄ Παθολογική Κλινική, για την εγκατάσταση της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής.
Στη νέα της θέση η κλινική προοδευτικά διευρύνεται. Οργανώνεται Στεφανιαία Μονάδα σε ειδικά πλέον διαμορφωμένο χώρο που περιλαμβάνει έξι κρεβάτια και διαθέτει χώρο monitoring. Παρά τις τεχνικές αδυναμίες της, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Κλινικής. Καθιερώνεται και γίνεται συστηματική εφαρμογή της θρομβόλυσης, που τότε αποτελούσε νέα μέθοδο στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος. Ταυτόχρονα οργανώνεται και το Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης. Με την πάροδο του χρόνου το Εργαστήριο αναπτύσσεται και η Κλινική καθιερώνεται σε αναγνωρισμένο βηματοδοτικό κέντρο, ενώ παράλληλα εμφυτεύονται και οι πρώτες απινιδωτικές συσκευές.
Τον Μάρτιο του 2014, με πρωτοβουλία της ΔΥΠΕ αποφασίζεται η μετακίνηση της Κλινικής από το κτήριο Γ΄ στο κτήριο Α’, στον τρίτο όροφο και η συγκατοίκηση με την Γ΄ Καρδιολογική Κλινική. Το μέτρο στοχεύει στην εξοικονόμηση δυνάμεων στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής. Η δύναμη κλινών κάθε Κλινικής διατηρείται, κάθε μία λειτουργεί παράλληλα και ανεξάρτητα από την άλλη, όμως έχουν κοινή Μονάδα 10 κλινών και κοινό νοσηλευτικό προσωπικό.
Η αρμονική συνύπαρξη των δύο Κλινικών συνεχίζεται και στους χώρους του νέου υπερσύγχρονου Αιμοδυναμικού και Ηλεκτροφυσιολογικού τμήματος/εργαστηρίου και της νέας Στεφανιαίας Μονάδας που αναπτύχθηκαν σε χώρο 1.000 m2 παραπλεύρως των δύο Κλινικών, με προγραμματισμένη και συντονισμένη συν-λειτουργία των παραπάνω τμημάτων και από τις δύο Κλινικές,
Υπηρετήσαντες Διευθυντές
Πρώτος Διευθυντής της Κλινικής ορίζεται ο τότε Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, μέχρι τότε υπεύθυνος του Καρδιολογικού Τμήματος στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Το 2006 και μετά από 20ετή θητεία τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο διαδέχεται στην διεύθυνση της Κλινικής, ο Καθηγητής Νικόλαος Λευκός, ο οποίος προέρχεται από την Β΄ Παθολογική Κλινική και οποίος θα παραμείνει για ένα έτος λόγω συνταξιοδότησης. Τον επόμενο χρόνο, την Διεύθυνση της Κλινικής αναλαμβάνει ο Καθηγητής Γεώργιος Σακαντάμης, ο οποίος θα παραμείνει στη Διεύθυνση για πέντε χρόνια. Το 2012 αναλαμβάνει την διεύθυνση ο Καθηγητής Ιωάννης Κανονίδης ο οποίος θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον οποίο διαδέχθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Φραγκάκης ο οποίος αποτελεί και τον τωρινό διευθυντή της Κλινικής.
Διευθυντές της Κλινικής
Στην Κλινική θήτευσαν ως Διευθυντές, από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, οι εξής Καθηγητές:
- Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος (1986-2006)
- Λευκός Νικόλαος (2006-2007)
- Σακαντάμης Γεώργιος (2007-2012)
- Κανονίδης Ιωάννης (2012- 2022)